פטריות ברגליים

רגלייםיש לך פטריות ברגליים? זה וודאי לא נעים ודי מטריד. בחודשי החורף עוד אפשר להסתיר אבל מה קורה שמגיע האביב והקיץ בכלל? רבים מתקשים להסתיר את הפטרת ולהתהלך עם נעליים סגורות כל היום (גם אי אפשר בחום הישראלי לעשות זאת). אז מה ניתן לעשות ואיך מטפלים בבעיה מהר ככל האפשר ולמה הבעיה כה נפוצה בארץ ובעולם בכלל?

בארצנו הקטנה, יהיה כמעט בלתי אפשרי למצוא אדם שעבר את גיל השירות הצבאי ולא סבל פעם אחת מפטרייה בכף הרגל. ההערכה היא שכ-70% מאוכלוסיית המבוגרים בעולם סובלת או סבלה בעבר מפטרת בכף הרגל. השם המדעי של תופעה זו הוא Tinea Pedis והיא מוכרת גם בשם "רגל אתלט". הפטרייה המזהמת יכולה להיות מסוג שמר או קנדידה, אך לרובה מדובר בפטריות מקבוצת הדרמטופיטים. הפטריות אוהבות מאוד תנאי לחות, להן הן זקוקות לצורך גדילה והתפתחות.

מסיבה זו מרבית זיהומי העור הפטרייתיים מתרחשים במדינות הממוקמות באזורים הטרופיים של כדור הארץ שהם אזורים עם לחות רבה. תנאים טרופיים יכולים להיווצר בקלות במדינה חמה כמו שלנו בצורה פשוטה מאוד- נעילת נעל סגורה ולא מאווררת.

פטריות ברגליים נפוצות ביותר בחיבור שבין אצבעות כף הרגל לכף הרגל עצמה אולם היא יכולה להופיע למעשה בכל איזור בכף הרגל ולהדביק גם את הציפורניים. הפטרת גורמת לגרד עקשן ומציק, אדמומיות והדבקות חוזרות.

פטריות ברגליים: מניעה הוא הטיפול הטוב ביותר

פטרת ברגליים מאוד מדבקת ולכן מניעת הפטרת חשובה ביותר. בנוסף, כפי שכבר ציינו, התנאים המועדפים עליהן לגדילה הם תנאי לחות. משתי עובדות אלה ניתן לגזור דרכים רבות שחשוב ליישם אותן בכדי להימנע מהדבקה:

  • חשוב לנעול כפכפים בכל מקום בו קיים חשש להדבקה. מקומות נפוצים הם מקלחות משותפות, מלתחות ובריכות ציבוריות.
  • מצבים בהם ידוע מראש שהולכים להיווצר תנאי לחות בכף הרגל, כמו למשל נעילה של נעל סגורה ביום קיץ חם, כדאי לפזר בתוך הנעל ואף בתוך הגרב אבקת טלק שתספוג את הלחות.
  • יש להחליף גרביים בכל יום ולייבש את כפות הרגליים היטב לאחר המקלחת. לייבש גם בין האצבעות שכן זה מקום שכיח לגדילת פטריות.
  • מומלץ לגרוב גרבי כותנה ולא גרביים סינתטיות שמעודדות הזעה.
  • אין לגרוב גרביים של אנשים אחרים.

טיפול בפטרייה לאחר ההדבקה

בעבר הדעה הרווחת הייתה שמרגע שרכשת לעצמך פטרייה ברגליים, רכשת גם חבר חדש לכל החיים. כיום אנו יודעים כי אין זה כך ובשוק קיימים טיפולים רבים להשמדה של הפטרייה.

פטריות ברגליים בעזרת טיפול בלייזר

נחשב נכון להיום לאחד הטיפולים הכי אפקטיביים שיש למקרים של פטריות ברגליים. תוך כמה טיפולים מספר ניתן לראות הבדלים (תלוי בחומרת המצב) ולבסוף הפטריה מחלימה.

יש כאלו שהפטרת מאוד מציקה להם ורוצים להיפטר ממנה כמה שיותר מהר ולכן הולכים למכונים מיוחדים המטפלים בפטרת. יש כאלו שיכולים לחיות עם הפטרת על ידי הסתרתה, או שאין להם כל בעיה לחיות איתה (לא תמיד היא כואבת). מומלץ לפנות רק למכונים מורשים בעלי תו תקן ואישור של משרד הבריאות.

טיפול במשחות

הטיפול הקונבנציונלי אותו ניתן למצוא בכל בית מרקחת או פארם, והוא ללא מרשם רופא, הן המשחות האנטי- פטרייתיות. משחות אלה מכילות חומרים שהפטרייה אינה יכולה לגדול בנוכחותם.

הטיפול המומלץ במשחות מהסוג הנ"ל אורך שבוע לפחות, אולם קיימות גרסאות חדשות שמבטיחות תוצאות כבר לאחר שימוש חד פעמי. משחות לדוגמא הן פטריון ולמיסיל. טרם מריחת המשחה מומלץ לשטוף את כפות הרגליים במים המכילים מעט יוד לחיטוי.

תרופות סבתא נגד פטריות

קיימים גם טיפולים מסורתיים שידועים יותר בתור "תרופות סבתא", יעילותם לעיתים מוטלת בספק מה אך לעיתים הם עוזרים. טיפול אחד הוא השרייה של כפות הרגליים במי מלח על מנת לייבש את הפטריות. כמו כן ידוע כי כלור הוא חומר שמשמיד פטריות. ניתן להשרות את כפות הרגליים במים המכילים כמות קטנה של אקונומיקה. בשיטה זו חשוב מאוד לדאוג שהאקונומיקה תהייה מדוללת מספיק בכדי לא לגרום לכוויות.

דרכים טבעיות לטיפול בפטרייה

טיפול טבעי הוא אחד הפתרונות המומלצים בתחום הרפואה הטיבעית והוא מריחה של שמן עץ התה על האזורים הנגועים. הרפואה הטבעית ממליצה גם לחזק את המערכת החיסונית על ידי נטילה של כדורי פרוביוטיקה, הימנעות מעישון וצריכת אלכוהול, ובמקרים מסוימים להקטין את צריכת הפחמימות במזון מכיוון שאלה משמשות מקור תזונה לפטריות.

מתי חייב לעזוב את הכל ולפנות לטיפול רפואי במקרה של פטריות ברגליים?

כפי שהצלחתם להבין מקריאת השורות הקודמות, במרב המקרים, הופעה של פטריות ברגליים מהווה דבר לא כזה חריג ומבהיל, שכן לרוב, תופעה זו תחלוף בעצמה או בעזרת טיפול עצמאי קליל לאחר מספר ימים, או לאחר שבוע לכל היותר. אולם, ישנם מצבים שבהם הפטריות שברגליים שלכם לא יחלפו, זאת על אף כל הצעדים העצמאיים שביצעתם במטרה לחסל את הפטריות ברגליים שלכם. במידה שלאחר פרק זמן מסוים הופעות הפטריות ברגליים אינה חולפת, ובנוסף, צבע הרגל שלכם הופך להיות דהוי יותר, הרגל הופכת להיות קצת מעוותת, ובעלת צורה עבה – עליכם לפנות כמה שיותר לטיפול רפואי בנושא.

פטריות ברגליים מהוות תסמין רפואי מוכר ונפוץ מאוד כיום

למעשה, אתם יכולים לנשום עמוק ולהירגע – הפטריות שמופיעות ברגליים שלכם הן אינן תופעה רפואית חריגה למדי, שכן, מרבית אוכלוסיית העולם תסבול מהופעה של פטריות ברגליים לפחות פעם אחת בחיים שלהם אם לא יותר. פטריות ברגליים, מופיעות על פי מחקרים רפואיים אצל מעל משישים אחוזים מאוכלוסיית העולם לאורך החיים שלהם. אולם, עדיין ישנם אנשים שנמצאים באוכלוסיות סיכון גבוהות יותר לחטוף פטריות ברגליים.

מה הן קבוצות הסיכון השונות להופעתן של פטריות ברגליים

את קבוצות הסיכון לפטריות בציפורניים ניתן לחלק למספר קטגוריות, אשר מחולקות לרוב בצורה הבאה:

גיל – אנשים בגילאים מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר לחטיפת פטריות ברגליים. פטריות ברגליים, לרוב לא מופיעות כלל אצל ילדים.

אקלים – אנשים שחיים במזג אוויר לח וחם, נמצאים בסיכון גבוה יותר לחטוף פטריות ברגליים.

מצב בריאותי בסיסי – אנשים שסובלים ממחלות רקע לדוגמת סכרת, סרטן, פסוריאזיס, ועוד מחלות כיוצא בזאת, הם אנשים שנמצאים בסכנה גבוהה יותר גם לחטיפת פטריות ברגליים.

 

לסיכום, יש מגוון רחב של טיפולים המסייעים במצב של פטריות ברגליים, כל שנותר לכם הוא לבחור את הטיפול המתאים, בהתאם לבעיה ממנה אתם סובלים ולפי סוג הפטריה שיש לכם. מומלץ להתייעץ עם מומחה בתחום כמו רופא עור למשל.

או השאירו פרטים כבר עכשיו
או השאירו פרטים כבר עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!