פטריות בציפורניים

פטרתפטריות בציפורניים היא אחת מבעיות העור השכיחות בעולם, והיא תופסת נתח של בין 20-50 אחוזים מכלל הבעיות בנוגעות לציפורניים.

שכיחותה של פטרת הציפורניים עולה עם הגיל, ויש הקושרים זאת לירידה בתנגודת החיסונית של הגוף, זאת מכיוון שגופנו חשוף לפטריות ונגעים שנמצאים באוויר ובאדמה אך לרוב המערכת החיסונית שלנו מצליחה לוודא שלא נידבק.

מדובר במטרד לא קטן הן מבחינה פיזית ורפואית, אך לא פחות חשוב מכך – מבחינה אסתטית. הפטרת מעוותת את המבנה, הצורה והמרקם של הציפורן, כאשר תוך כדי התהליך היא גורמת לכאב רב.

פטריות בציפורניים נוטות להתיישב על הציפורן בצורה כמעט טפילית ובעבר הייתה מקובלת הדעה שמרגע שאדם נדבק בפטרת בציפורניים, הוא לא יכול להיפטר ממנה. כיום כבר ידוע כי אין אמת בדבר.

מקור פטריות בציפורניים

את הפטריות המדביקות בני אדם נהוג לחלק לשלוש קבוצות עיקריות:

  • פטריות שמר: נפוצות בעקרות בית ובאופים המתעסקים בשמרים
  • דרמטופיטים: המדביקים עור וציפורניים גם יחד.
  •  עובשים: תיתכן הדבקה מאדם לאדם בחלק מזני הפטריות, כמו כן קיימת הדבקה מהאדמה לאדם (גם ממזון שאינו נקי) וכן מבעלי חיים לאדם.

פטריות בציפורניים אוהבות מאוד תנאי לחות וחום המאפשרים להן לגדול בצורה אופטימלית. פטריות אחרות נזקקות לשומן בכדי להתקיים.

בכדי להקטין כמה שניתן את הסיכון להידבק בפטריה, חשוב מאוד לשמור על היגיינה של אזורים הנוטים להיות בית מגורים לפטריות בכפות הרגליים.

שמירה על היגיינה כוללת ניקיון, החלפת גרביים ושמירה על רגליים יבשות. כמו כן מומלץ להימנע ממגע בציפורניו של אדם הסובל מפטריות בציפורניים.

סימני ההדבקה של פטריות בציפורניים

הסימנים והתפתחות פטרת הציפורן כוללים שינויים במבנה ובצבע של הציפורן הנגועה. לרוב הציפורן מתעוותת ונוצרים בה חריצים. במקרים קיצוניים היא יכולה אף להיסדק ולהתחיל להתפורר.

הצבע של הציפורן הפטרייתית נוטה להיות לבן או צהבהב. חלק בלתי נפרד מהבעיה הם כאבים שבמקרה של פטרת בציפורני הרגליים הופכים כל צעד למקור לייסורים.

בכדי לאבחן פטרת לוקחים משטח מן האזור החשוד בהדבקה וזורעים אותו על קרקע מזון מיוחדת. משם ניתן לקבל תשובה האם קיימת הדבקה, ואם כן- מהו הזן המדביק. קביעת הזן יכולה להיות חשובה מאוד לטיפול.

הטיפול בפטריות בציפורניים

חשוב מאוד לא להזניח מקרים של פטריות בציפורניים ולטפל בהם, זאת בכדי למנוע התפשטות של הפטרייה לציפורניים נוספות ולעור כף היד או הרגל. הבשורה המשמחת לסובלים מפטרת הציפורניים הוא שבניגוד לדעה המקובלת בעבר, כיום קיימות שיטות רבות המיועדות לטיפול בפטרת הציפורן. יעילותן של כל אחת מהשיטות משתנה בהתאם למטופל ולפטריה שבה הוא נדבק.

הטיפול הנפוץ ביותר הוא טיפול מקומי באמצעות משחות או לקים שונים שמורחים על הציפורן הנגועה. משחות כאלה הן לדוגמא "למיסיל" או "פטריון" אותם ניתן להשיג ללא מרשם רופא, לק נפוץ הוא "אמולורפין 5%" והוא ממיס את הפטריה ומונע ממנה להתרבות, הלק הנ"ל מחייב מרשם רופא. טיפול נוסף הוא טיפול סיסטמי בכדורים. "למיסיל" הם כדורים המיועדים לטיפול בעיקר בפטריות מסוג דרמטופיטים, "ספורנוקס" מתאימים לטיפול גם בדרמטופיטים וגם בקנדידה. הרפואה הסינית משתמשת במיצויים מצמחים שונים וחומרים טבעיים אחרים לטיפול בפטריות בציפורניים. לרוב מדובר בעיקר במשחות או טיפות. מקובל לחשוב כי לשמן רוזמרין יש סגולות המסוגלות לרפא את הפטרת. טיפול חדשני יותר לפטרת הציפורן, הוא טיפול ממוקד בלייזר שמפרק למעשה את הפטרייה ואמור למנוע את חזרתה באופן מוחלט. במקרי קיצון שאינם ניתנים לטיפול, מבצעים ניתוח להסרת הציפורן. מקרים אלה הם נדירים כיום מכיוון שהטיפולים הקיימים הם יעילים מאוד.

כיצד ניתן לדעת האם עלינו לפנות לרופא במקרה של פטריות בציפורניים?

בהרבה מאוד מקרים, הופעתן של פטריות בציפורניים עשויה לחלוף לבד, זאת כאשר הטיפול העצמי המינימאלי עשוי להספיק על מנת להעביר את הפטריות במרב המקרים. אולם, במידה שכל הצעדים העצמיים שביצעתם כניסיון להתמודד עם הופעתן של הפטריות בציפורניים העלו חרס, והציפורן הופכת להיות בצבע דהוי יותר ככל שהזמן חולף, או שלחלופין, הציפורן הופכת להיות עבה, או בעלת צורה מעוותת – כדאי לעצור את הכל ולפנות לרופא. הפנייה לרופא במצבים כאלה היא חשובה מנשוא, שכן חשוב להימנע מהגעה למצב שבה לפטריות בציפורניים ישנן השלכות בריאותיות משמעותיות על הגוף שלנו.

מה הן קבוצות הסיכון השונות להופעה של פטריות בציפורניים?

בסופו של דבר, פטריות בציפורניים מהוות את אחד מהתסמינים הרפואיים הנפוצים והפופולאריים ביותר כיום בעולם כולו. למעשה, מעל למחצית מאוכלוסיית העולם עשויה לחוות את הופעתן של פטריות בציפורניים לפחות פעם אחת אם לא יותר במהלך החיים שלהם. בד בבד, ישנן אוכלוסיות שונות בעולם שנמצאים בסיכוי גבוה יותר לחלות בפטרת בציפורניים, זאת בהסתמך על הגיל, אורח החיים, והמצב הבריאותי של אותם האנשים.

מבחינת גיל, קבוצת הגילאים שעשויה לחוות פטריות בציפורניים באחוזים גבוהים יותר היא אוכלוסייתם של האנשים המבוגרים. אנשים מבוגרים, נוטים לחטוף את הפטריות בציפורניים בכמויות גבוהות מאוד, זאת כאשר מדובר על תסמין רפואי שכמעט ולא נפוץ בכלל אצל ילדים.

מבחינה של אקלים ומזג אוויר – אנשים שנמצאים כאורח קבע באזורים גיאוגרפיים במכילים אקלים לח וחם מאוד, נמצאים גם כן בסיכון גבוה יותר לחטוף פטריות בציפורניים. עלינו לזכור, שקרקע חמה ולחה מהווה בית גידול נהדר לפטריות, שנוטות לשגשג ולהתפתח במזג אוויר כזה בצורה הטובה והמיטבית ביותר.

לסיכום, יש לא מעט דרכים באמצעותן ניתן לטפל בפטריות בציפורניים. דבר שלא מעט אנשים לא יודעים הוא שבעצם יש כל מיני סוגים של פטריות ולא כל טיפול מתאים לכל סוג. לכן, אבחנה מדויקת חשובה להתאמת טיפול ראוי ולפי זה בעצם ניתן לקבל תוצאות טובות יותר לאורך זמן

או השאירו פרטים כבר עכשיו
או השאירו פרטים כבר עכשיו
התקשרו עכשיו!
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!